Responsive Advertisement

2021. július 22., csütörtök

Nézzük át együtt: Rengeteg

 

Naomi Novik: Rengeteg

Értékelés 5/4

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül. Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól. Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

    Klisés történet egy elbűvölő csomagban, amely fogyaszthatóvá teszi ezt a könyvet a molyok számára. Ugyanis a történet nem másról szól, mint egy lányról aki kiválasztott lesz, a világ bajba kerül, és egy karakterfejlődésen keresztül jutva lesz elég erős ahhoz, hogy megmentse szeretteit, természetesen szerelmével együtt. Az ilyen történeteket már jóideje kerülgetem, meguntam a kiszámíthatóságát pedig biztos vagyok benne, hogy rengeteg könyv van amelyben a látszat csal. De térjünk is vissza könyvünkre. Szóval ha ennyire kerültem ezeket akkor miért is jött velem haza ez a történet? A válasz egyszerű. Akciós volt és régi várólistás. Ez a kettő ha kézen fogva jön velem szembe muszáj megvennem :D Tehát fogalmam sem volt róla, milyen lesz, egyszerűen különbnek éreztem. És így is lett.


    Az egész történet egy gyönyörű de annál inkább kegyetlen és komor világban foglal helyet. A gonoszság is a mai világunk keserűségéből, gonoszságából ihletődhetett, mert rengeteg (rengeteg... érted :D) méreg fogalmazódik meg az oldalakon, ami lehet keserű, lelkünket megbotránkoztató, de tanulságos és figyelemfelkeltő is. Főhősünk Agnyeska aki mint kiderül többre hivatott mint azt valaha is gondolta, és van egy Sárkány (akiről kezdetben tényleg azt hittem, hogy egy sárkány, de mint kiderült nem :D) aki legkevésbé sem örül neki, hogy főhősnőnk nála lakik pedig ugyancsak megvan az oka, miért is "rabolja" el a fiatal lányokat. De még mindig nem fejtettem ki miért is annyira más mint a többi.

    Nos, erre nem lehet konkrét választ adni. Mint minden klisés történetben, a vége happy end, spoiler, vagy nem spoiler. Főhösünk elején rinyagép, majd az utolsó fejezetekre, egy tökös harcos. A lényeg ugyanaz viszont egy kis különbséggel. A fontos rész itt a csomagolás. Naomi Novik olyan fantáziadús történetet alkotott, amit eddig senki más tollából nem láttam. Úgy szőtte a világ szálait, hogy szemem előtt megjelent minden apró részlet, rezdülés, élettel töltötte meg nemcsak a tájakat, de az akciókat is. Nemcsak azt írta le, hogy katona előre ment a harcban, hanem megírta, hogy amíg a katona ment a harcba a többiek elhullottak közben meg az ágyú dörgött, nyilak záporoztak. És ennyit jelent a csomagolás. Egy népszerű alaptörténet is lehet különleges, ha jól írják meg. És Naomi Novik képes volt erre. Örülök, hogy kezembe vettem ezt a könyvet.  

Negatívumok:

Bár igen pozitív volt az összegzésem, azért lenne pár kivetni valóm amit igyekszem spoilermentesen kifejteni, de ha mégis lesz benne, azért nem vállalok felelősséget. Így ha elszeretnéd olvasni és nem akarsz spoilert itt akkor meg is állítanálak egy nagy ESÉLYES SPOILER VESZÉLY felirattal, és pörgess le a poszt legaljára, ahol csodaszép napot kívánok, hogy legyen okod ma is mosolyogni. :)


    1. Szerelmi szál:

    Egy dolog volt, amit vártam nagyon mert éreztem, hogy kell, de amint megtörtént megbántam, hogy erre vágytam. Ez pedig a szerelmi szál volt. Ha olyan történetre vágysz ahol, a szerelem is hangsúlyos, ez nem a te könyved. Inkább vedd le a polcról a papírmágus-trilógiát vagy az időtlen szerelem- trilógiát, de ez nem az a könyv lesz, ahol sikítva ugrándozol, hogy VÉGRE megtörtént itt az lesz, hogy visszalapozol, és megkérdezed. HOL A TÖBBI?! Itt a baj az, hogy az írónő nagy hangsúlyt fektetett a cselekményre, és a szálat az elején elvarratlanul hagyta, ami nem is lett volna baj, ha főhősnőnk szerelmétől távol nem töltötte volna a fél könyvet. Így a szerelem csak egyről a kettőre sikeredett, az is elfuserált lett, így megkapta az olvasó amire vágyott, csak nem olyan formában ahogy várta. Arról nem is beszélve, hogy amikor történt valami kettőjük között, azután nem is beszéltek róla sőt, tovább fokozom, úgy tettek mintha mi sem történt volna. Szó szerint. Amikor a lány gondolatait olvassuk egy szó sem esik szerelméről, vagy, hogy most milyen viszonyban vannak, hogy érzi magát amikor a közelében van. Ez az egyetlen nagy csalódásom a könyvben bár még folytatódik a lista.

    2. Karakterfejlődés:

    Itt nem is igazán Agnyeskára gondolok, neki elég szépen látszik a fejlődése, hanem inkább a Sárkányra aki egyről a kettőre vált mormogó szigorú tanárból, hősszerelmes, kissé arrogáns engedékeny varázslóvá. Ez nem annyira probléma, csak az elejéből kiindulva milyen volt, és hogy mi miatt változott meg hirtelen az nekem kérdés, de így sok válasza számomra furcsának hatott.

    3. Random kiöntöm a szívem pillanatok:

    Jobb cím nem jutott eszembe, de nem kell megijedni, ez sem egy nagy hiba, inkább csak egy észrevétel ami meglepett. Az egyik jelenetben szereplőnknek egy hölgy önti ki a szívét, elmondja családja, majd a saját történetét úgy, hogy azelőtt nem bízott benne, és eléggé távolságtartó volt. Akkor honnan jött ez a nagy szívszakadás? Ezzel kapcsolatban még annyi mondanivalóm van, hogy azt vettem észre, hogy egyes pillanatok azért vannak benne a könyvben, hogy továbblendítsék a cselekményt, amit kiegészítésnek álcáz, de gyakran ez eléggé kitűnik, és értelmetlenné válik. ez itt is mutatkozik.

    4. Random varázslatok tárháza:

    Bár az elején minden varázslatot amit Agnyeska tud, mi is megtanulunk, mivel irónőnk konkrétan leírja a tanulás menetét, a végére, ahol már nem elég rendes ruhát varázsolni magunknak egyre több varázslat jelenik meg amiket vagy megmagyaráz, vagy nem, és ez csak azért zavart, mert nagyjából végigkövetjük Agnyeska fejlődését, akkor mikor tanulta meg ezeket. Ráadásul van egy konkrét rész benne, amiben elmondják, hogy nem lehet varázslattal "telefonálni" a másiknak úgy, hogy lássátok egymást (vagy éppen nem de ez egy külön dolog) erre a lány pár oldallal később megcsinálja, és én ott állok, hogy ez most egy új dolog vagy ez már létezett... Arról nem is beszélve, hogy mindezt úgy tette mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Meg sem lepődött azon, hogy olyat tett amit eddig még soha. És ezen még a telefonáló címzettje sem lepőddött meg sőt, fel volt háborodva, hogy miért akkor zavarja amikor. Ez engem még mindig piszkál de attól függetlenül imádtam a könyvet.

Összegzés:

    Habár eléggé sok szőrszálhasogató negatív dolgot soroltam fel, hozzá kell tenni, hogy még mindig nagyszerű könyv, és mindenkinek ajánlani tudom, aki olyan történetre vágyik amire csak Naomi Novik képes. Az ő fantáziája csodálatos, a történetet egy olyan burokba zárja ami utánozhatatlan, és szívem szerint az egész könyvet a világával együtt átölelném, és addig tenném, amíg valósággá nem válna. Hisz ki ne akarna ősrégi könyvekből, csodaszép ruhákat varázsolni, vagy éppen egy mindent elsöprő földrengést indítani, vagy részt venni egy aratási ünnepségen.


Köszönöm szépen, hogy végigolvastad (mégha ki is hagytad a spoileres részt ;) )
Legyen csodálatosan szép napod, élvezd ki a napsütés minden sugarát, és olvass sokat!

Ui.: Ezt a pozitívumok vs negatívumok margójára :D
Csak hogy lássátok, attól még, hogy hosszú a lista, nem biztos, hogy mérvadó



Vasutas Hölgy





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *